I Danmark er titlen ’psykoterapeut’ ubeskyttet. Alle kan i princippet sætte et skilt på døren og tage imod klienter. Derfor er titlen psykoterapeut MPF et kvalitetsstempel, da den stiller en række krav til terapeutens uddannelsesbaggrund og erfaring.
Medlemmerne i Dansk Psykoterapeutforening har en fireårig psykoterapeutuddannelse sammen med en forudgående uddannelse. Det betyder, at en psykoterapeut MPF er to-faglig.
En psykoterapeut MPF har:
En psykoterapeut MPF forener sine forudgående kompetencer og praksisnære erfaring i arbejdet med mennesker med en psykoterapeutisk efteruddannelse.
En psykoterapeut MPF forpligter sig desuden til:
Etikreglerne er med til at sikre, at psykoterapien foregår kvalificeret og professionelt. Overholder et medlem ikke reglerne, er der som klient mulighed for at indsende en klage, der behandles af foreningens etikudvalg.
En psykoterapeut MPF er uddannet til at praktisere psykoterapi. Der findes mange forskellige retninger og metoder inden for psykoterapien, men fælles for alle de retninger, der repræsenterer MPF-titlen er, at de bygger på forskning og anerkendte teorier.
Med psykoterapien som behandlingsmetode arbejder en psykoterapeut MPF med at:
En psykoterapeut MPF er uddannet til at forebygge og behandle problemstillinger, som:
Psykoterapeuter MPF er ofte ansat inden for social- og sundhedsområdet:
Mange psykoterapeuter MPF er også privatpraktiserende med egen klinik, hvor de har specialiseret sig i ét eller flere behandlingsområder. Det kan være som eksempelvis parterapi, familieterapi eller spædbarnsterapi.
Fire ud af ti medlemmer arbejder som selvstændige psykoterapeuter på fuldtid og har egen klinik eller praksis. De øvrige medlemmer er enten fuldtidsansatte i det offentlige på for eksempel skoler, sygehuse og i jobcentre eller i private virksomheder og organisationer. Andre supplerer jobbet som psykoterapeut med et andet job.