Der kan opstå mange forskellige problemer i et parforhold. Det kan være alt fra ændringer i det daglige familie- og arbejdsliv til mangel på følelsesmæssig intimitet og nærhed, der sætter parforholdet under pres. Uanset om problemerne virker store eller små, er det aldrig for sent at gøre noget ved dem. Parterapi er en god metode til at få støtte til at komme videre.
Nogle af de mest hyppige årsager til problemer i parforholdet er:
De fleste vil gerne bevare et trygt og sundt parforhold, men ofte er det de samme problemer, der kører i ring, og som forværrer forholdet. Jo hurtigere, I får taget hånd om problemerne, jo hurtigere kan parforholdet komme tilbage i balance.
Vi indgår i et parforhold med alt, hvad vi er, og alle vores forskelligheder er med i bagagen.
Over tid kommer disse forskelligheder til udtryk, og det kan være svært at forholde sig til hinanden og møde hinanden i disse. Vi begynder måske at skændes over økonomi, børneopdragelse, praktiske gøremål i hjemmet, prioriteringer, lysten til sex og samvær mv. Ofte oplever par især et pres på parforholdet, når de får børn og dermed mindre tid til hinanden og egne interesser.
Når vi bliver voksne, erstatter parforholdet langt hen ad vejen forældre-barn relationen. Vi har altså stadig brug for at indgå i en relation, der er forudsigelig, tydelig og følelsesmæssigt tilgængelig. Vi har brug for at vide, at der er en, der vil være der for os, og som elsker os. Og det er dette behov, vi ønsker indfriet gennem parforholdet. Intet parforhold er helt smertefrit. Vi kommer til at såre hinanden, og man vil opleve en vis form for uro, når man ikke er så tætte på hinanden, som man ønsker at være. Det vigtigste er dog, at man er tryg i sin relation og dermed ved, at man finder hinanden igen og genetablerer kontakten.
Hvis man ikke kan finde denne tryghed i sit parforhold og mister kontakten, vil man trække sig følelsesmæssigt og dermed øge afstanden mellem hinanden. Når forelskelsen fortager sig, kan lysten til fysisk samvær godt dæmpe sig. Her vil nogen få lyst til at trække sig i stedet for at arbejde med sin lyst og finde noget, der motivere en. Det følelsesmæssige bånd mellem parterne i et parforhold skal næres, ellers svækkes båndet og kan derved brydes. Statistisk kan man se, at mange parforhold ikke holder distancen, da næsten halvdelen af alle ægteskaber ender i skilsmisse.
Utroskab er noget af det sværeste, vi kan blive udsat for i et parforhold. Det kan føles som en form for krise i parforholdet. Utroskab er et tillidsbrud, som vækker mange stærke følelser som skam, vrede, angst eller følelsen af at blive holdt for nar.
I nogle tilfælde vil der være en række tegn på utroskab, som gør den ene part usikker og mistænksom. Det kan være, at partneren pludselig virker mere fraværende, uinteresseret eller hemmelighedsfuld end normalt. Det er dog vigtigt at få talt åbent om mistanken hurtigst muligt. Det kan være smertefuldt for den enkelte og skabe mistillid i relationen, hvis man bruger energi på at leder efter tegn på utroskab, som ikke eksisterer. Alle mennesker er forskellige, og det er ikke altid, at det, der opleves som tegn på utroskab, rent faktisk er utroskab.
Utroskab har store konsekvenser for den sårede part. Man kan føle sig svigtet og føle, at verden er vendt op og ned. Man kan opleve, at det tillidsbånd, man har skabt sammen med sin partner, pludselig er brudt, og man kan have svært ved at finde hinanden igen. Man kan opleve en øget følelsesmæssig sårbarhed og miste sit selvværd, fordi man føler sig fravalgt.
Utroskab påvirker begge parter i et parforhold, og den bliver en del af de involveredes fælles historie. Den utro partner vil ofte føle stor skyld og skam, som påvirker selvværdet negativt, og det kan være svært at se, hvordan man skal kunne komme videre. For hvordan tilgiver man utroskab? Utroskab betyder ikke nødvendigvis et brud i parforholdet. Det kan vare gavnligt at få hjælp til at se, hvorfor man som par er havnet i en situation med utroskab.
Ved at opsøge en kvalificeret parterapeut kan I få hjælp til at tackle utroskab. Via linket til vores søgefunktion nedenfor kan I finde en liste med parterapeuter, der alle har grundig uddannelse og erfaring. Skriv fx ”utroskab”, ”parforhold” eller ”parterapi” i søgefunktionen, og vælg evt. din kommune i rullemenuen.
Jalousi er en følelse, der opstår, når man føler, at man mister sin særstilling hos sin partner til fordel for en anden eller andre. Jalousi opstår ofte i parforholdet, fordi vi er angste for at blive forladt og miste den, vi holder af. Den viser sig typisk, hvis vi har et lavt selvværd og har en manglende tro på, at vi er værd at elske.
Der kan være mange forskellige årsager til, at der opstår jalousi i parforholdet. Det kan være årsager som:
Det kan være, at vi føler os overset til fordel for en nær ven, en kollega eller en sågar en hobby, som pludselig optager al tid hos vores partner.
Jalousi en helt normal følelse, og ikke gør nogen skade i små doser. Men hvis jalousien bliver overdøvende og ikke håndteret, kan den blive svær at have med at gøre. Jalousi kan være meget smertefuldt for den, der oplever det – og det kan være ganske ødelæggende for et parforhold.
Jalousi kan medføre et behov for at kontrollere sin partner, for eksempel ved have konstant kommunikation om, hvor partneren befinder sig, hvem denne taler med – og i nogen tilfælde også udspionere sin partner både fysisk og digitalt for at finde beviser for, at partneren er utro eller har følelser for andre. Jalousi kan også medføre, at den jaloux part trækker sig følelsesmæssigt.
Hvis man oplever jalousi i sit parforhold, kan det være hjælpsomt at få støtte til at komme videre hos en parterapeut. Via linket til vores søgefunktion nedenfor kan I finde en liste med parterapeuter, der alle har grundig uddannelse og erfaring. Skriv fx ”jalousi”, ”parforhold” eller ”parterapi” i søgefeltet, og vælg evt. din kommune i rullemenuen for at finde en parterapeut i dit nærområde.
Der kan være mange andre problemer i et parforhold end utroskab og jalousi. Selvom de fleste drømmer om et langt og lykkeligt parforhold, kan det være vanskeligt at opretholde et harmonisk og balanceret samliv over lang tid.
De fleste parforhold vil opleve op- og nedture, da både livet omkring og i selve parforholdet udvikler sig over tid. Nogle af de mest gængse problemer, som par søger parterapi for, er:
Det er aldrig for sent at søge hjælp til at komme videre, hvis I oplever udfordringer i jeres parforhold. Der er nogle skridt, I selv kan følge for at identificere og arbejde med problemerne:
Ærligt: En sund og harmonisk relation kommer ikke af ingenting - det er noget, som begge parter i en relation skal være indstillet på at arbejde på. Når man er det, kan man arbejde aktivt med genopbygning og/eller proaktivt investere i et parforholds sundhed.
Parterapi er en gren inden for psykoterapi, der med afsæt i en samtale har til formål at bringe parforholdet i balance. Parterapi har dokumenteret effekt. Der findes flere terapeutiske retninger og metoder inden for parterapi, men der er nogle fælles områder, som en parterapeut typisk arbejder med i terapien, nemlig at identificere de adfærdsmønstre og problemer, der belaster jeres relation og hverdag.
Fakta om parforhold
Antal
30-50 pct. af alle mennesker er utro i deres parforhold
Skilsmisse
Skilsmisseraten i Danmark ligger på omkring 50 pct. i gennemsnit. I 2020 var der 15.700 skilsmisser
Årsager til skilsmisse
Af alle skilsmisser skyldes ca. 50% utroskab i parforholdet
Årsager til utroskab
90 pct. af alle forhold, hvor der har været utroskab, var den ene eller begge parter utilfredse med parforholdet
Utroskab og alkohol
70 pct. af al utroskab er ikke planlagt, og i de fleste tilfælde er alkohol involveret
Utroskab til julefrokost
Hver 10. har været utro til en julefrokost
Kilde: Danmarks Statistik, Altompsykologi.dk